Pizzakoszorú

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 25 dkg kenyérliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dl hidegvíz
  • 6,5 dkg olívaolaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 dkg
  • 1/2 kiskanál cukor
  • sajátkészítésű vagy bolti pizzakrém
  • tetszés szerinti feltét (sajt, szalámi, sonka, kolbász, paradicsom, kukorica )

Elkészítés

  1. A liszteket a sóval összeszitáljuk, a vízben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt (nem kell felfuttatni), hozzáadjuk a liszthez, majd beleöntjük olívaolajat. Kézzel épp csak összekeverjük, és 10 percig pihentetjük.
  2. 1 evőkanál olívaolajat öntünk a munkafelületre, lazán beledolgozzuk a tésztába, majd újból 10 perc pihentetés következik. Újabb 1 evőkanál olívaolaj, laza dagasztás, 20 perc pihentetés. Ismét 1 evőkanál olívaolaj, laza dagasztás, 30 perc pihentetés. Majd az utolsó 1 evőkanál olívaolaj, könnyed dagasztás, 30 perc pihentetés és készen áll a tészta a sütésre.
  3. Először ragadni fog, nem kicsit, de nem kell megijedni, ahogy veszi fel az olívaolajat és többszöri kelesztésnek köszönhetően egy rendkívül rugalmas, hólyagos, könnyen kezelhető és nyújtható igazi pizzatésztát kapunk. A tésztát 2 vagy 4 cipóra osztjuk, attól függően, hogy vastagabban vagy vékonyabban szeretjük a pizzatésztát.
  4. A cipókat körlappá nyújtjuk. Mindegyik körlapot sütőpapírra helyezzük. Ezután a közepétől kiindulva mindegyik lapot 8-8 körszeletre vágjuk, de nem teljesen végig, hanem úgy, hogy körben kb. 6-8 cm-es egybefüggő karima megmaradjon.
  5. Ezt a karimát megkenjük saját készítésű vagy bolti pizzakrémmel, és ráhalmozzuk a tetszés szerinti feltétet, melyre ráhajtjuk a bevágott körcikkeket. A sütőpapír segítségével a koszorúkat a tepsibe emeljük, és szép pirosra sütjük.
Recept megjegyzései

(Ízzel és lélekkel recept)