Pizza alla Carbonara

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-3 dl langyos víz
  • 2 mokkáskanál
  • 2 evőkanál olaj
  • pici cukor
  • kevés tej
  • a szószhoz:

  • 20 dkg gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 pohár tejföl
  • őrölt bors
  • oregánó
  • a feltéthez:

  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1 zacskó mozzarella sajt
  • 1 kisebb szál póréhagyma
  • reszelt sajt (trappista, cheddar, stb.)

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk, és a robotgép dagasztópálcájával a liszttel összedolgozzuk. Az összedolgozás után az olajat is hozzádagasztjuk. Kissé lágy, ragacsos tésztát kapunk. Letakarva, huzatos helytől távol, duplájára kelesztjük, majd (kb. 30X40 cm-es) kiolajozott tepsin, olajos kézzel, - a széleit vastagabbra hagyva – széthúzzuk.
  2. A tészta kelesztése közben elkészítjük a szószt. A gombát felszeleteljük, kevés olajon, borssal és sóval addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. A fokhagymát lereszeljük. A kihűlt gombát, a lereszelt fokhagymát és a tejfölt összekeverjük.
  3. A pizza alapot megkenjük a tejfölös- gombás-fokhagymás szósszal, melyre ráhalmozzuk a nagyobb darabokra vágott szeletelt bacont, a felszeletelt mozzarellát és a felkarikázott póréhagymát. Meghintjük oregánóval (vagy olasz fűszerkeverékkel), és végül a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített 180 ⁰-os (légkeveréses 165 ⁰) sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.