Pizza alla Carbonara
Hozzávalók
a tésztához:
-
40
dkg
liszt
-
2,5
dkg
élesztő
-
2-3
dl
langyos víz
-
2
mokkáskanál
só
-
2
evőkanál
olaj
-
pici cukor
-
kevés tej
a szószhoz:
-
20
dkg
gomba
-
4
gerezd
fokhagyma
-
2
pohár
tejföl
-
só
-
őrölt bors
-
oregánó
a feltéthez:
-
20
dkg
szeletelt bacon
-
1
zacskó
mozzarella sajt
-
1 kisebb
szál
póréhagyma
-
reszelt sajt
(trappista, cheddar, stb.)
Elkészítés
-
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk, és a robotgép dagasztópálcájával a liszttel összedolgozzuk. Az összedolgozás után az olajat is hozzádagasztjuk. Kissé lágy, ragacsos tésztát kapunk. Letakarva, huzatos helytől távol, duplájára kelesztjük, majd (kb. 30X40 cm-es) kiolajozott tepsin, olajos kézzel, - a széleit vastagabbra hagyva – széthúzzuk.
-
A tészta kelesztése közben elkészítjük a szószt. A gombát felszeleteljük, kevés olajon, borssal és sóval addig pároljuk, míg a levét el nem fövi. A fokhagymát lereszeljük. A kihűlt gombát, a lereszelt fokhagymát és a tejfölt összekeverjük.
-
A pizza alapot megkenjük a tejfölös- gombás-fokhagymás szósszal, melyre ráhalmozzuk a nagyobb darabokra vágott szeletelt bacont, a felszeletelt mozzarellát és a felkarikázott póréhagymát. Meghintjük oregánóval (vagy olasz fűszerkeverékkel), és végül a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített 180 ⁰-os (légkeveréses 165 ⁰) sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.