Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával, bacon csipsszel

Hozzávalók

  • 20 dkg tisztított burgonya
  • 15 dkg gyufatészta
  • 2 db vöröshagyma (közepes méretű, apróra kockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál zsír
  • 1/2 db paradicsom (apróra vágva)
  • 1/2 db hegyes, erőspaprika (apróra végva)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-2 evőkanál étkezési keményítő
  • 12 dkg tejföl
  • 1 csomag szeletelt bacon (kiscsomag)
  • 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 db citrom leve
  • 1-2 evőkanál ecet
  • pirospaprika

Elkészítés

  1. Először 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát kevés zsíron pároljuk meg. Adjuk hozzá a paradicsomot és az erős paprikát, és néhány perc párolás után, öntsük fel a borral, és sózzuk meg.
  2. Ha felforrt, öntsük fel vízzel, közben egy serpenyőben a maradék zsíron kissé pirítsuk meg a kockákra vágott burgonyát. Ha a burgonya megpirult, adjuk a leveshez.
  3. Közben egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráfektetjük a baconszeleteket, lefedjük egy másik sütőpapírral, és az egészet lenyomatjuk egy tepsivel. Sütőbe tesszük, és ropogósra sütjük, majd háromszögletű csipszekre vágjuk.
  4. Ha a levesünk újra felforrt, hozzáadjuk a gyufatésztát. A keményítőt kevés hideg vízzel és a tejföllel kikeverjük. A meleg leves levéből fokozatosan hozzáadva behabarjuk a levest. Citromlével, ecettel ízesítjük, megszórjuk petrezselyemmel, valamint a bacon csipsszel.