Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával, bacon csipsszel
Hozzávalók
-
20
dkg
tisztított burgonya
-
15
dkg
gyufatészta
-
2
db
vöröshagyma
(közepes méretű, apróra kockázva)
-
2
gerezd
fokhagyma
-
2-3
evőkanál
zsír
-
1/2
db
paradicsom
(apróra vágva)
-
1/2
db
hegyes, erőspaprika
(apróra végva)
-
1
dl
száraz fehérbor
-
1-2
evőkanál
étkezési keményítő
-
12
dkg
tejföl
-
1
csomag
szeletelt bacon
(kiscsomag)
-
1
csokor
petrezselyem
(apróra vágva)
-
1
db
citrom leve
-
1-2
evőkanál
ecet
-
só
-
pirospaprika
Elkészítés
-
Először 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát kevés zsíron pároljuk meg. Adjuk hozzá a paradicsomot és az erős paprikát, és néhány perc párolás után, öntsük fel a borral, és sózzuk meg.
-
Ha felforrt, öntsük fel vízzel, közben egy serpenyőben a maradék zsíron kissé pirítsuk meg a kockákra vágott burgonyát. Ha a burgonya megpirult, adjuk a leveshez.
-
Közben egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráfektetjük a baconszeleteket, lefedjük egy másik sütőpapírral, és az egészet lenyomatjuk egy tepsivel. Sütőbe tesszük, és ropogósra sütjük, majd háromszögletű csipszekre vágjuk.
-
Ha a levesünk újra felforrt, hozzáadjuk a gyufatésztát. A keményítőt kevés hideg vízzel és a tejföllel kikeverjük. A meleg leves levéből fokozatosan hozzáadva behabarjuk a levest. Citromlével, ecettel ízesítjük, megszórjuk petrezselyemmel, valamint a bacon csipsszel.