Piaci lángos

Hozzávalók

0/7Hozzávalók
  • a sütéshez:

Elkészítés

0/5Utasítások
  • Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Erre öntjük a langyos vizet, és egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk. (Ragadós marad! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.)
  • Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal. Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle, ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki, ha kel a tészta akár egy órát is. Minél többet áll a sikérszálak annál jobban megszívják magukat és nem fog ragadni a tésztánk.
  • Olajos pultra borítva nyolc darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragadhat a tészta. Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.
  • Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg tűzforró és bő olajban süssük, kb. 190-200 ºC-on. Ha már forró az olajunk, akkor hidegvizes kézzel finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és "beledobjuk" az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba. Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk.
  • Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik kb. 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

https://www.kiskegyed.hu/gasztro/kalci-receptjei-az-igazi-piaci-langos-recept/xvr9ff9