Panna cotta eperöntettel

Hozzávalók

    a krémhez:

  • 1 tasak zselatinlap (10 gramm, 6 lap)
  • 1 db vaníliarúd
  • 8 dkg kristálycukor
  • 5 dl habtejszín (legalább 30 % zsírtartalmú)
  • 4 evőkanál Amaretto likőr (mandula likőr)
  • az öntethez:

  • 40 dkg eper
  • 4 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős)
  • a díszítéshez:

  • néhány szem eper

Elkészítés

  1. A zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe beáztatjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejét kikaparjuk, és a cukorral együtt a tejszínhez adjuk. Felforraljuk, és a hőfokot alacsonyabbra véve 2 percig főzzük, levéve a tűzről beleöntjük a mandulalikőrt. A zselatinlapokból a vizet kinyomkodjuk, és a forró tejszínben oldódásig keverjük. Hideg vízfürdőbe állítva, kissé kihűtjük.
  2. 4 db pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, megtöltjük a tejszínnel, és ha lehűlt legalább hat órára - még jobb, ha egy éjszakára - a hűtőbe tesszük.
  3. Az öntethez az epret nem túl kicsi darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot. Tűzre téve 2 percig forraljuk.
  4. A pudingport 4 evőkanál hideg vízzel elkeverjük, hozzákeverjük az eperhez és kissé besűrítjük. Tálaláskor a pudingformákat forró vízbe mártjuk, kistányérra borítjuk belőle a krémet, meglocsoljuk az öntettel, és a félretett eperszemekkel díszítjük.
Recept megjegyzései

4 adag/ 2 128 kcal, 1 adag/532 kcal