Hozzávalók
- a besamelmártáshoz
- a tetejére
Elkészítés
- A kagylótésztát sós vízben, a csomagoláson feltüntetett időpontig főzzük. A tésztát leszűrjük, leöblítjük, és a horpadással lefelé állítva, tálcára téve lecsepegtetjük.
- Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a lereszelt fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, picit pirítjuk, majd beleöntjük a fehér bort. 10 perc alatt megpároljuk, majd belekeverjük az összevágott sonkát és petrezselymet. Félretesszük hűlni.
- Elkészítjük a besamelmártást: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, rövid ideig pirítjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, és habverővel csomómentesre keverjük. Folyamatosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, végül elkeverjük a reszelt parmezánnal.
- A sonkás-gombához néhány kanál besamelmártást adunk, majd aprítógéppel (turmixszal) krémesre keverjük. (Ha szükséges, még fűszerekkel ízesítjük.)
- A kagylótésztákat megtöltjük a sonkás-gombakrémmel.
- Egy kb. 30×24 cm-es sütőtál (tepsi) alját a besamelmártás felével kikenünk, ráfektetjük a töltött kagylótésztát, majd a tetejére öntjük a maradék besamelmártást. Megszórjuk az 5 dkg reszelt parmezánnal, és 180 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyszínűre pirul.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
Nők Lapja recept nyomán