Öregtészta

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 3,6 dl langyos víz
  • 1,2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dkg olaj

Elkészítés

  1. A hozzávalókból géppel vagy kézzel, kissé lágy tésztát dagasztunk, és szobahőmérsékleten kb. 10-12 óra alatt - nyáron rövidebb idő kell hozzá - túlkelesztjük. (Akkor jó, ha a tészta már alaposan "összeesett".)
  2. A tésztából egy falapát segítségével gombócot formázunk, és egy fedeles dobozba téve, felhasználásig a hűtőben tartjuk.
  3. Mindig csak a szükséges mennyiséget kivéve belőle, 10 napig felhasználható.
  4. Az öregtésztát kenyerek, péksütemények készítéséhez, "kovászként" alkalmazzuk. Használatával az friss élesztő mennyisége jelentősen csökkenthető.
Recept megjegyzései

kb 1 kg/2440 kcal, 10 dkg/244 kcal