Nyakleves (szó szerint)

Hozzávalók

  • 1,5 kg kacsa-, liba- vagy pulykanyak
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 db TV paprika
  • 2-3 fej gomba
  • 1 cikk kelkáposzta
  • ízlés szerint:

  • szemes bors
  • kevés reszelt szerecsendió
  • morzsolt lestyán

Elkészítés

  1. A baromfinyakakat hideg vízbe feltesszük főni. Mikor forr a keletkező habot leszedjük, majd a hőfokot kisebbre vesszük, annyira, hogy a leves csak gyöngyözzön.
  2. Beletesszük a megtisztított és megmosott hozzávalókat, a szerecsendió és a lestyán nélkül. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, belereszelünk egy csöppnyi szerecsendiót és meghintjük egy mokkáskanálnyi lestyánnal, illetve, ha szükséges lenne, még megsózzuk.
  3. Kb. 3 percig még hagyjuk főni, 15 percig pedig ülepedni. Közben kifőzhetjük a levestésztát. Ezt követően a levest leszűrjük, cérnametélttel, a felszeletelt zöldséggel és a hússal tálaljuk.
  4. Tálalhatjuk a húst külön is mustárral, reszelt tormával és kenyérrel.
Recept megjegyzései

Még jobb, ha morzsolt lestyán helyett frisset használunk, ezt a zeller- és petrezselyemzölddel együtt adjuk a leveshez.