Napraforgó
Hozzávalók
a tésztához:
-
50
dkg
liszt
-
1
db
tojás
-
15
dkg
joghurt
-
3
evőkanál
olaj
-
1,5
teáskanál
só
-
1
evőkanál
cukor
-
1,5
dl
víz
-
2,5
dkg
élesztő
a töltelékhez
-
20
dkg
sonka
-
1
db
kisebb vöröshagyma
-
1
evőkanál
tejföl
-
1
evőkanál
mustár
-
1
mokkáskanál
Erős Pista
-
25
dkg
trappista sajt
-
só
a tetejére:
-
1
db
tojás
-
szezámmag
-
fekete szezámmag
(vagy lenmag, mák)
Elkészítés
-
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát és bacont, hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
-
A tésztát kenyérsütőgéppel/robotgéppel bedagasztjuk, és megkelesztjük. Ha megkelt 3 gombócot formázunk belőle, és mindegyiket 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
-
Az első lapot kikent és lisztezett (nagyméretű) tepsibe helyezzük, megkenjük a töltelék felével. Ráhelyezzük a második lapot, melyen elsimítjuk a maradék tölteléket, végül beborítjuk a harmadik lappal. A felső lap közepét benyomjuk egy lisztbe mártott pohárral, de csak annyira, hogy nyoma maradjon. (Ez a napraforgó közepe lesz.)
-
A körön kívüli tésztát 12 cikkre vágjuk, majd mindegyik szeletet kétszer megcsavarjuk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd lekenjük tojással, a napraforgó közepét fekete szezámmaggal (vagy mákkal, lenmaggal) szórjuk meg, a szirmokat pedig fehér szezámmaggal.
-
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (Sonkás töltelék helyett tölthetjük kolbászos, baconos, sajtos, stb. töltelékkel is.)