Napraforgó

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 15 dkg joghurt
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • a töltelékhez

  • 20 dkg sonka
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 mokkáskanál Erős Pista
  • 25 dkg trappista sajt
  • a tetejére:

  • 1 db tojás
  • szezámmag
  • fekete szezámmag (vagy lenmag, mák)

Elkészítés

  1. A töltelékhez ledaráljuk a sonkát és bacont, hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
  2. A tésztát kenyérsütőgéppel/robotgéppel bedagasztjuk, és megkelesztjük. Ha megkelt 3 gombócot formázunk belőle, és mindegyiket 2-3 mm vastag körlappá nyújtjuk.
  3. Az első lapot kikent és lisztezett (nagyméretű) tepsibe helyezzük, megkenjük a töltelék felével. Ráhelyezzük a második lapot, melyen elsimítjuk a maradék tölteléket, végül beborítjuk a harmadik lappal. A felső lap közepét benyomjuk egy lisztbe mártott pohárral, de csak annyira, hogy nyoma maradjon. (Ez a napraforgó közepe lesz.)
  4. A körön kívüli tésztát 12 cikkre vágjuk, majd mindegyik szeletet kétszer megcsavarjuk. Kb. 30 percig pihentetjük, majd lekenjük tojással, a napraforgó közepét fekete szezámmaggal (vagy mákkal, lenmaggal) szórjuk meg, a szirmokat pedig fehér szezámmaggal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. (Sonkás töltelék helyett tölthetjük kolbászos, baconos, sajtos, stb. töltelékkel is.)