Napraforgó kenyér

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
  • a lekenéshez:
  • a szóráshoz:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgéppel bedagasztjuk, és langyos helyen, letakarva, 30 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és két egyforma darabra vágjuk. Az egyik darabot 5 egyforma részre osztjuk, és egyenként meggömbölyítjük, félretesszük.
  • A másik darab egy negyed részét szintén meggömbölyítjük, ez lesz a majd a kenyér közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük. Az első darab öt tésztagombócából egyesével egy kb. 22 cm átmérőjű kört nyújtunk.
  • Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük, tetejét lekenjük olvasztott vajjal. Kisodorjuk a másodikat is, és az első tetejére tesszük, megkenjük a vajjal, majd így tovább a harmadik és negyedik lapot is. Az ötödik lapot nagyobbra nyújtjuk, hogy az előző négy lap oldalát is betakarja.
  • A tészta közepét nyolc körcikkre vágjuk úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk. Az így kapott 8 körcikket kifelé hajtjuk. Az öt kisebb gombócot ugyanígy nyújtjuk, de csak kb. 14 cm átmérőjűre, kenjük, és egymásra tesszük. (Az ötödik lapot itt is nagyobbra kell nyújtani.)
  • Ezt a kisebb tésztakört a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. Ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásoknak a nagyobb tészta kihajtott szirmai közé kell esnie. A kisebb tészta körcikkeit is kihajtjuk.
  • Végül a közepébe helyezzük a félretett 1/4 gombócot. A kenyeret a sütőpapírral együtt sütőlemezre tesszük. Letakarva még egy félórát kelesztjük. A megkelt tésztát a felvert tojással megkenjük, és megszórjuk a napraforgó- és szezámmaggal.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Mennyiség: 1 személyre