Marha fehérpecsenye vörösbormártásban

Hozzávalók

  • 80 dkg marha fehérpecsenye
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg fehérrépa
  • 5 dkg zellergumó
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5 dkg gomba
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 5 szem borókabogyó
  • 2 karika citrom
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dkg vaj
  • őrölt bors
  • citromlé
  • mustár
  • a páchoz:

  • mustár
  • őrölt bors
  • olaj (ha van, fokhagymás ízesítésű)

Elkészítés

  1. A marhahúst az esetleges hártyáktól letisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, - rostjaira merőlegesen - kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Minden szeletet megkenünk mustárral, és meghintjük őrölt borssal. A hússzeleteket egy üveg vagy kerámiatálba tesszük, és leöntjük annyi olajjal, amennyi a szeleteket ellepi. Folpackkal lefedjük, és 2-3 napig pácoljuk.
  2. Egy teflon serpenyőbe 1 kanállal teszünk a pác olajából, felforrósítjuk, és a marhahús szeletek mindkét oldalát megkapatjuk. A hússzeleteket félretesszük, kb. 1 dl vizet öntünk a serpenyőbe, és egy falapáttal a lesült pörcdarabákat felkaparva, a vízzel összeforraljuk. Egy másik edénybe szintén öntünk egy keveset a pácolajból, rászórjuk a kristálycukrot, aranyszínűre karamellizáljuk.
  3. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a karamellizált cukorra, megdinszteljük. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, beleszórjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert, a felszeletelt gombát és a zöldségeket, kissé lepirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, az összetört borókabogyókat, a citromhéjat és a babérlevelet.
  4. Felöntjük a borral, valamint a serpenyőben lévő vízzel, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A hússzeleteket egy sütőtálba lerakjuk, ráöntjük a boros zöldségragut. Alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben kb. 2-2,5 órát pároljuk. Amikor megpárolódott a hússzeleteket kiszedjük, melegen tartjuk, a citromkarikákat kidobjuk.
  5. A zöldségragut szűrőn áttörjük, vagy leturmixoljuk. A lisztet két evőkanál pácolajon fehéredésig pirítjuk, ráöntjük a zöldségpürét, és beforraljuk. Ízlésünk szerint, ízesíthetjük mustárral, citromlével, pici cukorral. Ha a mártás beforrt, a tűzhelyről levéve elkeverjük benne a vajat, hogy szép, selymes fénye legyen.
  6. Tálaláskor a pecsenyét megöntözzük a mártással, díszíthetjük egy kevés tejszínnel, köretként pedig burgonyafánkot kínálunk hozzá.