Marha fehérpecsenye vörösbormártásban
Hozzávalók
-
80
dkg
marha fehérpecsenye
-
10
dkg
sárgarépa
-
5
dkg
fehérrépa
-
5
dkg
zellergumó
-
1 kisebb
fej
vöröshagyma
-
5
dkg
gomba
-
1
evőkanál
kristálycukor
-
2
dl
száraz vörösbor
-
2 ágacska
kakukkfű
-
1
evőkanál
paradicsompüré
-
5
szem
borókabogyó
-
2
karika
citrom
-
1-2
db
babérlevél
-
1 csapott
evőkanál
liszt
-
2
dkg
vaj
-
só
-
őrölt bors
-
citromlé
-
mustár
a páchoz:
-
mustár
-
őrölt bors
-
olaj
(ha van, fokhagymás ízesítésű)
Elkészítés
-
A marhahúst az esetleges hártyáktól letisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, - rostjaira merőlegesen - kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Minden szeletet megkenünk mustárral, és meghintjük őrölt borssal. A hússzeleteket egy üveg vagy kerámiatálba tesszük, és leöntjük annyi olajjal, amennyi a szeleteket ellepi. Folpackkal lefedjük, és 2-3 napig pácoljuk.
-
Egy teflon serpenyőbe 1 kanállal teszünk a pác olajából, felforrósítjuk, és a marhahús szeletek mindkét oldalát megkapatjuk. A hússzeleteket félretesszük, kb. 1 dl vizet öntünk a serpenyőbe, és egy falapáttal a lesült pörcdarabákat felkaparva, a vízzel összeforraljuk. Egy másik edénybe szintén öntünk egy keveset a pácolajból, rászórjuk a kristálycukrot, aranyszínűre karamellizáljuk.
-
A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a karamellizált cukorra, megdinszteljük. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, beleszórjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert, a felszeletelt gombát és a zöldségeket, kissé lepirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, az összetört borókabogyókat, a citromhéjat és a babérlevelet.
-
Felöntjük a borral, valamint a serpenyőben lévő vízzel, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A hússzeleteket egy sütőtálba lerakjuk, ráöntjük a boros zöldségragut. Alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben kb. 2-2,5 órát pároljuk. Amikor megpárolódott a hússzeleteket kiszedjük, melegen tartjuk, a citromkarikákat kidobjuk.
-
A zöldségragut szűrőn áttörjük, vagy leturmixoljuk. A lisztet két evőkanál pácolajon fehéredésig pirítjuk, ráöntjük a zöldségpürét, és beforraljuk. Ízlésünk szerint, ízesíthetjük mustárral, citromlével, pici cukorral. Ha a mártás beforrt, a tűzhelyről levéve elkeverjük benne a vajat, hogy szép, selymes fénye legyen.
-
Tálaláskor a pecsenyét megöntözzük a mártással, díszíthetjük egy kevés tejszínnel, köretként pedig burgonyafánkot kínálunk hozzá.