Hozzávalók
- a páchoz:
Elkészítés
- A marhahúst az esetleges hártyáktól letisztítjuk, megmossuk, leszárogatjuk, - rostjaira merőlegesen - kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Minden szeletet megkenünk mustárral, és meghintjük őrölt borssal. A hússzeleteket egy üveg vagy kerámiatálba tesszük, és leöntjük annyi olajjal, amennyi a szeleteket ellepi. Folpackkal lefedjük, és 2-3 napig pácoljuk.
- Egy teflon serpenyőbe 1 kanállal teszünk a pác olajából, felforrósítjuk, és a marhahús szeletek mindkét oldalát megkapatjuk. A hússzeleteket félretesszük, kb. 1 dl vizet öntünk a serpenyőbe, és egy falapáttal a lesült pörcdarabákat felkaparva, a vízzel összeforraljuk. Egy másik edénybe szintén öntünk egy keveset a pácolajból, rászórjuk a kristálycukrot, aranyszínűre karamellizáljuk.
- A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a karamellizált cukorra, megdinszteljük. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, beleszórjuk a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert, a felszeletelt gombát és a zöldségeket, kissé lepirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsompürét, kakukkfüvet, az összetört borókabogyókat, a citromhéjat és a babérlevelet.
- Felöntjük a borral, valamint a serpenyőben lévő vízzel, sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. A hússzeleteket egy sütőtálba lerakjuk, ráöntjük a boros zöldségragut. Alufóliával lefedjük, és 170 fokos sütőben kb. 2-2,5 órát pároljuk. Amikor megpárolódott a hússzeleteket kiszedjük, melegen tartjuk, a citromkarikákat kidobjuk.
- A zöldségragut szűrőn áttörjük, vagy leturmixoljuk. A lisztet két evőkanál pácolajon fehéredésig pirítjuk, ráöntjük a zöldségpürét, és beforraljuk. Ízlésünk szerint, ízesíthetjük mustárral, citromlével, pici cukorral. Ha a mártás beforrt, a tűzhelyről levéve elkeverjük benne a vajat, hogy szép, selymes fénye legyen.
- Tálaláskor a pecsenyét megöntözzük a mártással, díszíthetjük egy kevés tejszínnel, köretként pedig burgonyafánkot kínálunk hozzá.
Mennyiség:
1 személyre