Máglyarakás 3

Hozzávalók

  • 5 db szikkadt zsemle vagy kifli
  • 50 dkg alma
  • 3 db tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1/2 l tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1/2 cl rum
  • 1 evőkanál zsír
  • 5 evőkanál baracklekvár
  • porcukor
  • őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. Az almát megtisztítjuk, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és megpároljuk. Leszűrjük, és összekeverjük fahéjas porcukorral.
  2. A zsemlét / kiflit kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és leforrázzuk vele a zsemlekockákat. Egy kisebb tepsit zsírral kikenünk, és behintjük zsemlemorzsával.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a kristálycukor felével habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd ezt a masszát elkeverjük a leforrázott zsemlével.
  4. A tepsiben egyenletesen elosztjuk a zsemle felét, erre terítjük az almakockákat, majd beborítjuk a maradék zsemlével. Az egészet meglocsoljuk rummal, és bekenjük a baracklekvár háromnegyed részével. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
  5. A tojásfehérjét a maradék kristálycukorral felverjük, majd óvatosan belevegyítjük a maradék lekvárt. A habot a máglyarakás tetejére simítjuk, majd visszatesszük a sütőbe, amíg a tetején a tojáshab megszilárdul. 15 percig pihentetjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük.