Máglyarakás 2
Hozzávalók
-
1/2
kg
kicsit szikkadt kalács
-
kb. 8
dl
tej
-
1
kg
alma
-
5
dkg
vaj
-
15
dkg
kristálycukor
-
1
tasak
vaníliás cukor
-
5
db
tojás
-
5
dkg
mazsola
-
1
üveg
baracklekvár
(kicsi üveg)
-
fahéj
Elkészítés
-
Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk, szeletekre vágjuk, és a vajon 5 dkg kristálycukorral, valamint a fahéjjal félpuhára pároljuk.
-
A tojások sárgáját 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáöntjük a tejet és kissé meglangyosítjuk.
-
A kalácsot felszeleteljük, és a szeleteket a tejes keverékbe megmártogatjuk. A tepsit/sütőtálat vajjal kikenjük, és belerakosgatjuk a kalácsszeletek felét. Megkenjük lekvárral, rásimítjuk az almaszeleteket - a felesleges levet öntsük le róla -, megszórjuk mazsolával, majd befedjük a kalács másik felével.
-
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Kivesszük a sütőből, és az időközben a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét - melybe belekevertünk 2 evőkanál baracklekvárt -, a tetejére simítjuk. A hab tetejét villával vagy habkártyával áthúzzuk, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab egy kis színt kap.