Máglyarakás 2

Hozzávalók

  • 1/2 kg kicsit szikkadt kalács
  • kb. 8 dl tej
  • 1 kg alma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 üveg baracklekvár (kicsi üveg)
  • fahéj

Elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk, szeletekre vágjuk, és a vajon 5 dkg kristálycukorral, valamint a fahéjjal félpuhára pároljuk.
  2. A tojások sárgáját 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáöntjük a tejet és kissé meglangyosítjuk.
  3. A kalácsot felszeleteljük, és a szeleteket a tejes keverékbe megmártogatjuk. A tepsit/sütőtálat vajjal kikenjük, és belerakosgatjuk a kalácsszeletek felét. Megkenjük lekvárral, rásimítjuk az almaszeleteket - a felesleges levet öntsük le róla -, megszórjuk mazsolával, majd befedjük a kalács másik felével.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Kivesszük a sütőből, és az időközben a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét - melybe belekevertünk 2 evőkanál baracklekvárt -, a tetejére simítjuk. A hab tetejét villával vagy habkártyával áthúzzuk, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab egy kis színt kap.