Hozzávalók
Elkészítés
- A baromfihúst megtisztítjuk, a zsiradékot levágjuk róla, majd a szárnyakat a zúzával együtt 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt a tetején képződött habot leszedjük. A sárga- és fehérrépát, zellergumót, hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. és bezöldségeljük vele a levest. (A répákat ne vágjuk hasábokra, nehogy a főzés során túlpuhuljanak.) Ízesítjük sóval, szemes borssal, fél csokor petrezselyemmel, és gyöngyözve főzzük addig, amíg a hús megpuhul.
- A szárnyakról levágott zsiradékot felkockázzuk, és egy kevés víz hozzáadásával kisütjük. A végén egy kis kanál tejet öntsünk bele, de rögtön fedjük is le, mert sisteregni fog, ezáltal a kisütött töpörtyű finom, omlós lesz. A zsírból a töpörtyűt szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.
- A gombát mossuk meg - héját nem szükséges lehúzni -, szeleteljük fel. A kisütött zsírból egy evőkanálnyit tegyünk egy kislábosba, és a gombát addig pirítsuk rajta, amíg az összes levét elfövi. Közben kevés sóval és őrölt borssal ízesítsük. A zöldborsót szintén külön edényben puhára főzzük.
- Amikor a hús megpuhult, a levest leszűrjük. A sárga- és fehérrépát kis kockákra vágjuk, a húst kicsontozzuk és azt is felkockázzuk.
- Szűrőbe téve a rizst megmossuk, a kisütött zsírból három evőkanálnyit felforrósítunk, rátesszük a leszűrt rizst, melyet opálosra sütünk. Ezután felöntjük kétszeres mennyiségű húslevessel, és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor keverjük bele a felkockázott zöldséget, zöldborsót, pirított gombát, húst és a fél csokor apróra vágott petrezselymet. Ha úgy ítéljük meg, hogy a rizs teljes puhulásához nem elég az alatta lévő folyadék, kevés levest merhetünk még rá. Újból lefedve addig pároljuk, amíg a rizs teljesen megpuhul.
- Tálaláskor a tetejét a félretett töpörtyűvel, valamint reszelt sajttal szórjuk meg. A megmaradt levest - levestésztát főzve hozzá - külön tálaljuk, a megmaradt liba/kacsazsírt pedig lilahagymával, friss kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
8 adag/6 158 kcal, 1 adag/769 kcal