Libatöpörtyű

Hozzávalók

0/2Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A bőrös libahájat alaposan megtisztítjuk, többször megmossuk, az esetleg rajta maradt tollakat, tokokat, pihéket kiszedegetjük. A libahájjal hidegen könnyebb dolgozni, ezért a feldolgozás előtt javasolt hűtőszekrénybe tenni, ennek hiányában csúszkálni fog a kezünk között ez zsíros alapanyag.
  • Egy nagy leveses fazék vagy magasfalú serpenyő aljára kb. 1-1,5 dl vizet öntünk, hogy ne kapjon oda a libaháj, és elkezdjük kisütni a zsírt. Közepes lángon, először fedő alatt sütjük majd, ha már sok zsír sült ki belőle, a fedőt levesszük, hogy a víz el tudjon párologni belőle. Gyakran kevergetve, aranybarnára sütjük.
  • Ekkor öntjük hozzá a tejet – nem kell megijedni fel fog habzani a zsír- majd letakarjuk fedővel és még pár percig hagyjuk sülni. Emiatt a felhabzás miatt fontos, hogy magasfalú edényben süssük, mert, ha nem megfelelő az edény a zsír ki fog futni.
  • A kisült tepertőt szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőre szedjük, és kihűtjük. Sózzuk, friss kenyérrel, lilahagymával, paradicsommal, vagy savanyúsággal fogyasztjuk. A kisült zsírt leszűrjük, lehűtjük, majd edénybe töltjük. Zsíros kenyérhez, vagy ételkészítéshez kiválóan felhasználható.
Mennyiség: 1 személyre