Libamell vadasan

Hozzávalók

  • 1 db libamell filé
  • a páchoz

  • 0,75 l víz
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szem borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • szemes bors
  • a pároláshoz

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ág kakukkfű
  • őrölt bors
  • a zsemlegombóchoz

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • liszt
  • őrölt bors
  • a szószhoz

  • 1 pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • mustár
  • cukor
  • reszelt citromhéj
  • citromlé

Elkészítés

  1. A pácléhez a karikára vágott zöldségeket félig főzzük meg a fűszerekkel. Miután kihűlt a páclé, tegyük bele a bőrén beírdalt libamellet. Egy-két napig pácoljuk benne, közben néhányszor forgassuk meg.
  2. A szárazra törölt, sózott, borsozott húst, a bőrével lefelé tegyük serpenyőbe, és süssük ki a zsírját. Ha a bőrös oldalán a zsír kisült, fordítsuk meg, és a másik oldalán csak fehéredésig süssük.
  3. Ha túl sok a zsír, kanalazzunk le belőle, tegyük a hús mellé a megtisztított fokhagymát, a kakukkfüvet és öntsünk alá a pácléből kb. 2 decilitert. Fedjük le, és tegyük a serpenyőt 160 fokra előmelegített sütőbe, és pároljuk egy órán keresztül. (Ha a levét elfőné, pótoljuk a pácléből.)
  4. Ezután helyezzük a hús mellé a pácléből leszűrt zöldségeket, majd fedő alatt pároljuk puhára. Vegyük ki a húst és takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
  5. A visszamaradt zöldségeket a cukorral addig kevergessük, amíg a cukor elkezd karamellizálódni, majd szórjuk meg a liszttel, még egy kicsit pirítsuk tovább. Hígítsuk maradék páclével, majd az egészet turmixoljuk le.
  6. A püréhez adjuk hozzá a tejfölt és ízlés szerint a citromlét, a reszelt citromhéjat, a mustárt és a cukrot. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk, ha túl híg, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet. Forraljunk rajta egyet, és tálalásig tegyük félre.
  7. A zsemlegombóchoz vágjuk 1 cm-es kockákra a szikkadt zsemléket, és serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük rá a tejet, és várjunk addig, amíg a tejet zsemle felszívja.
  8. Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a zsemlékhez. Tegyük bele a lisztet, a petrezselymet és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze a masszát. Sűrűbb galuskatészta állagúra készítsük. Kézzel formázzunk egyforma méretű gombócokat, majd sós vízben főzzük őket kb.10 percig. (Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté és nézzük meg, hogy a belseje is megfőtt-e.)
  9. A pihentetett és vékonyra felszeletelt húst, a zsemlegombóccal és a mártással tálaljuk.
Recept megjegyzései

3 személyre