Libamell vadasan
Hozzávalók
-
1
db
libamell filé
a páchoz
-
0,75
l
víz
-
2
db
sárgarépa
-
1
db
fehérrépa
-
1
fej
vöröshagyma
-
5
szem
borókabogyó
-
3
db
babérlevél
-
só
-
szemes bors
a pároláshoz
-
2
gerezd
fokhagyma
-
3
ág
kakukkfű
-
só
-
őrölt bors
a zsemlegombóchoz
-
2
db
szikkadt zsemle
-
2,5
dl
tej
-
2
db
tojás
-
1
csokor
petrezselyem
-
liszt
-
só
-
őrölt bors
a szószhoz
-
1
pohár
tejföl
-
2
evőkanál
liszt
-
mustár
-
cukor
-
reszelt citromhéj
-
citromlé
Elkészítés
-
A pácléhez a karikára vágott zöldségeket félig főzzük meg a fűszerekkel. Miután kihűlt a páclé, tegyük bele a bőrén beírdalt libamellet. Egy-két napig pácoljuk benne, közben néhányszor forgassuk meg.
-
A szárazra törölt, sózott, borsozott húst, a bőrével lefelé tegyük serpenyőbe, és süssük ki a zsírját. Ha a bőrös oldalán a zsír kisült, fordítsuk meg, és a másik oldalán csak fehéredésig süssük.
-
Ha túl sok a zsír, kanalazzunk le belőle, tegyük a hús mellé a megtisztított fokhagymát, a kakukkfüvet és öntsünk alá a pácléből kb. 2 decilitert. Fedjük le, és tegyük a serpenyőt 160 fokra előmelegített sütőbe, és pároljuk egy órán keresztül. (Ha a levét elfőné, pótoljuk a pácléből.)
-
Ezután helyezzük a hús mellé a pácléből leszűrt zöldségeket, majd fedő alatt pároljuk puhára. Vegyük ki a húst és takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
-
A visszamaradt zöldségeket a cukorral addig kevergessük, amíg a cukor elkezd karamellizálódni, majd szórjuk meg a liszttel, még egy kicsit pirítsuk tovább. Hígítsuk maradék páclével, majd az egészet turmixoljuk le.
-
A püréhez adjuk hozzá a tejfölt és ízlés szerint a citromlét, a reszelt citromhéjat, a mustárt és a cukrot. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk, ha túl híg, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet. Forraljunk rajta egyet, és tálalásig tegyük félre.
-
A zsemlegombóchoz vágjuk 1 cm-es kockákra a szikkadt zsemléket, és serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük rá a tejet, és várjunk addig, amíg a tejet zsemle felszívja.
-
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a zsemlékhez. Tegyük bele a lisztet, a petrezselymet és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze a masszát. Sűrűbb galuskatészta állagúra készítsük. Kézzel formázzunk egyforma méretű gombócokat, majd sós vízben főzzük őket kb.10 percig. (Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté és nézzük meg, hogy a belseje is megfőtt-e.)
-
A pihentetett és vékonyra felszeletelt húst, a zsemlegombóccal és a mártással tálaljuk.