Hozzávalók
- a lekenéshez:
Elkészítés
- Először elkészítjük a tepertőkrémet. A ledarált tepertőt elkeverjük 3 gr sóval és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal. A lisztet a zsírral és 5 dkg tepertőkrémmel elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tésztaalaphoz hozzáadjuk az felfutott élesztőt, tojásokat, tejfölt, ecetet és 10 gr sót, majd a tésztát géppel vagy kézzel kidagasztjuk. Letakarva 40 percig kelesztjük.
- Lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a tészta kétharmadát a maradék tepertőkrémmel megkenjük. A tepertővel nem bekent harmadot a tésztára hajtjuk, majd erre ráhajtjuk a szélső egyharmadot. Végül alulról és felülről is egy-egy harmadot a középső részre hajtunk. Letakarva újból 10-15 percig kelesztjük.
- A tésztát ismét kinyújtjuk, de most csak a két szélső harmadot hajtjuk a középsőre, és újabb 15 percig letakarva pihentetjük. A tésztát kb. 2-2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, tetejét éles késsel rácsozzuk, vagy becsíkozzuk, és kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, konyharuhával letakarva 45-65 percig kelesztjük. Kelesztés után tetejüket a felvert tojással lekenjük. 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de a hőfokot azonnal 215 fokra csökkentjük. Mérettől függően kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
Gábor a házi pék receptje nyomán