Lecsó

Hozzávalók

  • 1 kg paprika
  • 1-2 db bogyiszlói paprika (ha csípősen szeretjük)
  • 4-5 szem paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg kolbász / virsli / debreceni (ki mit szeret)
  • pirospaprika

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a paprikát karikákra szeljük. A paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd abból kivéve hideg vízbe tesszük. Ekkor a héja könnyen eltávolítható. Ha a paradicsom héját lehúztuk, kockákra vágjuk.
  2. A füstölt szalonnát is felkockázzuk, kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, mellyel üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, majd a paradicsomot és a zöldpaprikát. Jól elkeverjük, megsózzuk, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
  3. Ekkor tesszük bele a karikára vágott kolbászt/virslit/debrecenit, és készre főzzük. (Ha a lecsót tojással szeretjük, akkor a főzés végén keverjünk bele három felvert tojást, és fedő nélkül addig süssük, míg a tojás meg nem szilárdul.)