Különleges kalács

Különleges kalács

Hozzávalók

0/21Hozzávalók
    a tésztához:
  • a máktöltelékhez:
  • a diótöltelékhez:
  • a mogyorótöltelékhez:
  • a kenéshez:

Elkészítés

0/7Utasítások
  • A kalácstészta hozzávalóit géppel dagasztjuk és kelesztjük. Ha nincs kenyérsütőgépünk, először az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Jól bedagasztjuk, majd hozzáadagoljuk az olvasztott margarint, mellyel továbbdagasztjuk, amíg szép sima, kissé ragacsos tésztát kapunk. A tésztát letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket. A máktöltelékez a darált mákot, cukrot, reszelt citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, és tűzre téve "pufogósra" melegítjük. (Ha nagyon folyós lenne, tegyünk bele egy kevés búzadarát, ha pedig túl sűrű, kevés tejjel hígítsuk.)
  • A diótöltelék ugyanígy készül, de a beáztatott és jól lecsepegtetett mazsolát csak a végén keverjük hozzá.
  • A mogyorótöltelékhez a mogyorót pirítsuk meg. (Ez mikrohullámú sütőben 1-2 perc alatt kész.) Ezután daráljuk meg, végül keverjük össze a cukorral és a kakaóporral, majd a tejjel. A mogyorótölteléket nem kell felfőzni.
  • Amikor a tészta megkelt kissé átgyúrjuk - ha nagyon ragadna, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz -, végül formázzunk belőle 6 db egyenlő súlyú cipót. (Ebből 2 db kalácsunk lesz, ha a tésztát csak 3 cipóra osztjuk, egy nagy kalácsot süthetünk.)
  • Minden cipót kb. 40x20 cm-es téglalapokra nyújtsunk ki, egy csíkban tegyük rá a töltelékeket, és sodorjuk fel. Ezáltal 2 mákos, 2 diós és 2 mogyorós "szálat" kapunk. Egy-egy mákos, diós, mogyorós szálat fonjuk össze, és a két kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy szögletes szilikonformákba helyezzük bele.
  • A kalácsokat 20-30 percig újból kelesztjük, majd tetejüket vízzel vagy tejjel hígított felvert tojással kenjük meg. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha a kalácsot szilikonformában sütöttük, amíg kicsit meghűl, hagyjuk a formában, majd a formából óvatosan kivéve, kihűlésig tegyük rácsra.)
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

Kb. 1,8 kg/6 854 kcal, 10 dkg/380 kcal