Kovászos uborka télire

Hozzávalók

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 2 csomó kapor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • (ízlés szerint)
  • 0,5 mokkáskanál nátriumbenzoát
  • 0,5 szelet kenyér

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan, több vízben megmossuk. Végeiket levágjuk, és alul-felül minden uborkát keresztben bevágunk.
  2. Az üveg aljára egy csokor kaprot teszünk. Az uborkákat szépen elrendezzük az üvegben. Beletesszük a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Az egészet lezárjuk a másik csokor kaporral.
  3. A sót langyos vízzel elkeverjük, és a levet az uborkára öntjük. Annyi levet készítsünk, hogy teljesen ellepje az uborkákat, és a lé inkább sós, mint sótlan legyen..
  4. Az üveget kenyérszelettel lezárjuk, egy kistányérral lefedjük, és a szokásos módon 2-3 nap alatt megérleljük.
  5. Ha beérett az uborka kiszedjük az üvegből, leöblítjük. Levét leszűrjük, majd felforraljuk.
  6. A tűzről levéve belekeverjük a nátriumbenzoátot, lehűtjük, majd a levet - az időközben már üvegekbe rakott - uborkákra merjük. Az üvegeket a csavaros tetővel lezárjuk.