Kovászos uborka télire
Hozzávalók
-
2
kg
kovászolni való uborka
-
2
csomó
kapor
-
3
gerezd
fokhagyma
-
só
(ízlés szerint)
-
0,5
mokkáskanál
nátriumbenzoát
-
0,5
szelet
kenyér
Elkészítés
-
Az uborkákat alaposan, több vízben megmossuk. Végeiket levágjuk, és alul-felül minden uborkát keresztben bevágunk.
-
Az üveg aljára egy csokor kaprot teszünk. Az uborkákat szépen elrendezzük az üvegben. Beletesszük a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Az egészet lezárjuk a másik csokor kaporral.
-
A sót langyos vízzel elkeverjük, és a levet az uborkára öntjük. Annyi levet készítsünk, hogy teljesen ellepje az uborkákat, és a lé inkább sós, mint sótlan legyen..
-
Az üveget kenyérszelettel lezárjuk, egy kistányérral lefedjük, és a szokásos módon 2-3 nap alatt megérleljük.
-
Ha beérett az uborka kiszedjük az üvegből, leöblítjük. Levét leszűrjük, majd felforraljuk.
-
A tűzről levéve belekeverjük a nátriumbenzoátot, lehűtjük, majd a levet - az időközben már üvegekbe rakott - uborkákra merjük. Az üvegeket a csavaros tetővel lezárjuk.