Kenyérlángos 2

Hozzávalók

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg tisztított burgonya
  • 1,5 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl burgonya főzőlé
  • 3 dkg margarin
  • 1 kiskanál cukor
  • 1,5 kiskanál
  • 2,5 dkg élesztő
  • a lekenéshez:

  • 0,5 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • különféle magvak

Elkészítés

  1. A burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, a tejfölt, a puha margarint, a sót, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, a 0,5 dl burgonya főzőlét, és a tört burgonyát.
  2. Jól kidagasztjuk, majd langyos helyen kb. egy órát kelesztjük. (A tésztát kenyérsütőgépben is dagaszthatjuk és keleszthetjük.) Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre daraboljuk. Mindegyik darabot köralakúra kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe fektetjük, és még egy félórát kelesztjük.
  3. Előmelegített (200 fok, légkeveréses 180 fok) sütőben 10-12 percig elősütjük, majd mindegyiket megkenjük a zúzott fokhagymával és egy kevés vízzel elkevert tejföllel, meghintjük durvaszemű sóval, és ízlésünk szerinti magvakkal. Visszatesszük a sütőbe, és ropogós pirosra sütjük.
Recept megjegyzései

8 db/2 695 kcal, 1 db/336 kcal