Kenyérben sült sonka

Hozzávalók

  • 1 kg nem zsíros főtt, füstölt sonka ( közözött sonka, combdarab)
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2-3 db főtt, áttört burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál
  • tej
  • pici cukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a sóval, egy tojássárgával, az áttört, főtt burgonyával, a felfuttatott élesztővel és annyi langyos tejjel összegyúrjuk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk. Beledagasztjuk az olajat is, és langyos helyen a tésztát duplájára kelesztjük.
  2. Ha a tészta megkelt, téglalappá nyújtjuk, a közepére fektetjük (egyben vagy szeletben) a szárazra törölt sonkát, a tésztát ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. Megkenjük tojásfehérjével, tetejére lyukat szúrunk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson, és forró sütőben pirosra sütjük. Mikor már majdnem kész, megkenjük tojássárgájával, amitől szép fényessé válik. Melegen vagy hidegen tálaljuk.