Kenyérben sült sonka
Hozzávalók
-
1
kg
nem zsíros főtt, füstölt sonka
( közözött sonka, combdarab)
-
30
dkg
liszt
-
1
db
tojás
-
1
db
tojássárgája
-
2-3
db
főtt, áttört burgonya
-
2
dkg
élesztő
-
2-3
evőkanál
olaj
-
1
kiskanál
só
-
tej
-
pici cukor
Elkészítés
-
Az élesztőt kevés langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a sóval, egy tojássárgával, az áttört, főtt burgonyával, a felfuttatott élesztővel és annyi langyos tejjel összegyúrjuk, hogy keményebb kelt tésztát kapjunk. Beledagasztjuk az olajat is, és langyos helyen a tésztát duplájára kelesztjük.
-
Ha a tészta megkelt, téglalappá nyújtjuk, a közepére fektetjük (egyben vagy szeletben) a szárazra törölt sonkát, a tésztát ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. Megkenjük tojásfehérjével, tetejére lyukat szúrunk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson, és forró sütőben pirosra sütjük. Mikor már majdnem kész, megkenjük tojássárgájával, amitől szép fényessé válik. Melegen vagy hidegen tálaljuk.