Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók
-
1
kg
kelkáposzta
-
30
dkg
burgonya
-
2
gerezd
fokhagyma
-
4
evőkanál
olaj
-
4
dkg
liszt
-
1
mokkáskanál
őrölt vagy egész kömény
-
1
mokkáskanál
morzsolt majoránna
-
2
mokkáskanál
pirospaprika
-
só
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, ujjnyi vékony csíkokra szeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Kb. másfél liter vizet felforralunk, megsózzuk, beletesszük a káposztát és a burgonyát, valamint a köménymagot, majorannát, és puhára főzzük (kb. 25-30 perc).
-
A lisztet az olajban zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, elkeverjük, de rögtön levesszük a tűzről, nehogy a fokhagyma megégjen. Beletesszük a pirospaprikát, és a rántást 1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük. Néhány evőkanállal teszünk hozzá a káposzta főzőlevéből is, és az így felhígított rántást ráöntjük a főzelékre.
-
Fedő nélkül, kb. 10 perc alatt kis lángon beforraljuk. Ízesítjük őrölt borssal, valamint ha még szükséges sóval.
-
Feltétként fasírtot, sült oldalast, pörköltet, "kakastaréjt", stb. adhatunk hozzá.