Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók

  • 1 kg kelkáposzta
  • 30 dkg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál őrölt vagy egész kömény
  • 1 mokkáskanál morzsolt majoránna
  • 2 mokkáskanál pirospaprika
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A kelkáposztát megmossuk, torzsáját kivágjuk, ujjnyi vékony csíkokra szeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Kb. másfél liter vizet felforralunk, megsózzuk, beletesszük a káposztát és a burgonyát, valamint a köménymagot, majorannát, és puhára főzzük (kb. 25-30 perc).
  2. A lisztet az olajban zsemleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, elkeverjük, de rögtön levesszük a tűzről, nehogy a fokhagyma megégjen. Beletesszük a pirospaprikát, és a rántást 1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük. Néhány evőkanállal teszünk hozzá a káposzta főzőlevéből is, és az így felhígított rántást ráöntjük a főzelékre.
  3. Fedő nélkül, kb. 10 perc alatt kis lángon beforraljuk. Ízesítjük őrölt borssal, valamint ha még szükséges sóval.
  4. Feltétként fasírtot, sült oldalast, pörköltet, "kakastaréjt", stb. adhatunk hozzá.