Káposztás pogácsa

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 mokkáskanál cukor
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 kiskanál
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • a pirított káposztához:

  • 50 dkg fejeskáposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kristálycukor (csapott evőkanál)
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál
  • a kenéshez és szóráshoz:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  1. A káposztát kitorzsázzuk, lereszeljük. Egy lábosban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk.
  2. Az élesztőt a 1/2 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 0,5 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az élesztővel 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk.
  3. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk (egy hosszú téglalapot kapunk). A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, ún. dupla hajtást megismételjük.
  4. 10 percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig, aranybarnára sütjük.
  5. A szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti), és ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.
Recept megjegyzései

50 db/3420 kcal, 1 db/69 kcal