Kakukkfüves rakott zöldségek

Hozzávalók

  • 3 db burgonya
  • 1 db cukkini
  • 2 db kisebb vöröshagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8-10 ág kakukkfű
  • 1 mokkáskanál cayenne bors (elmaradhat)
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. A vöröshagymát vékony csíkokra, fokhagymát apróra vágjuk. A többi zöldséget egyforma vastagságúra szeleteljük fel, és enyhén sózzuk be.
  2. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a felaprózott kakukkfüvet és fokhagymát, majd szórjuk meg őrölt borssal és szerecsendióval, ha szükséges sózzuk meg. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk félpuhára. (Használhatunk szárított kakukkfüvet is, de frissel sokkal finomabb.)
  3. Egy jénai tálba (vagy kisebb tepsibe) öntsük bele a megpárolt hagymát, és terítsük el egyenletesen. Ezután a felszelelt zöldségeket szorosan rétegezzük egymás mellé. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, cayanne és őrölt borssal, majd tegyünk a tetejére néhány szál kakukkfüvet (vagy szórjuk meg szárított kakukkfűvel). Az előkészített zöldségek tetejére reszeljük rá a sajtot, és locsoljuk meg olívaolajjal, majd a jénai tál (vagy tepsi) tetejét fedjük le, vagy alufóliával borítsuk be.
  4. Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon pároljuk 35-40 percig. Ezután vegyük le a jénai tetejét vagy a fóliát, és kb. 15-20 perc alatt süssük szép pirosra.