Kakukkfüves rakott zöldségek
Hozzávalók
-
3
db
burgonya
-
1
db
cukkini
-
2
db
kisebb vöröshagyma
-
3
db
paradicsom
-
3
gerezd
fokhagyma
-
10
dkg
reszelt sajt
-
2
evőkanál
olívaolaj
-
8-10
ág
kakukkfű
-
1
mokkáskanál
cayenne bors
(elmaradhat)
-
só
-
őrölt bors
-
reszelt szerecsendió
Elkészítés
-
A vöröshagymát vékony csíkokra, fokhagymát apróra vágjuk. A többi zöldséget egyforma vastagságúra szeleteljük fel, és enyhén sózzuk be.
-
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a felaprózott kakukkfüvet és fokhagymát, majd szórjuk meg őrölt borssal és szerecsendióval, ha szükséges sózzuk meg. Pár perc alatt, kevergetve pároljuk félpuhára. (Használhatunk szárított kakukkfüvet is, de frissel sokkal finomabb.)
-
Egy jénai tálba (vagy kisebb tepsibe) öntsük bele a megpárolt hagymát, és terítsük el egyenletesen. Ezután a felszelelt zöldségeket szorosan rétegezzük egymás mellé. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, cayanne és őrölt borssal, majd tegyünk a tetejére néhány szál kakukkfüvet (vagy szórjuk meg szárított kakukkfűvel). Az előkészített zöldségek tetejére reszeljük rá a sajtot, és locsoljuk meg olívaolajjal, majd a jénai tál (vagy tepsi) tetejét fedjük le, vagy alufóliával borítsuk be.
-
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon pároljuk 35-40 percig. Ezután vegyük le a jénai tetejét vagy a fóliát, és kb. 15-20 perc alatt süssük szép pirosra.