Kacsamell aszalt gyümölcsös mártással

Hozzávalók

  • 2 db kacsamell filé (kb. 80 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl bor
  • őrölt bors
  • a mártáshoz:

  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 10 dkg aszalt, magozott szilva
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl vörösbor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál áfonya vagy erdei gyümölcs lekvár
  • 1 kiskanál balzsamecet krém (vagy balzsam-/fehérborecet)
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejszín

Elkészítés

  1. Először a mártást készítjük el: az aszalt gyümölcsöket megmossuk, leszűrjük, majd a vörösborba áztatjuk. A kristálycukrot karamellizáljuk, ráöntjük a vörösboros aszalt gyümölcsöket, és összeforraljuk. Amikor az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslekvárt, a balzsamecet-krémet, és kissé besűrítjük.
  2. A kacsamellet átlósan, sakktáblaszerűen bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A kacsahúst sütőtálba tesszük, hozzáadjuk a felnegyedelt vöröshagymát és a fokhagymát, ráöntjük a bort, és alufólia alatt kb. 1,5 órát, 160 fokos sütőben puhára sütjük. Pihentetés után a kacsamellet felszeleteljük, a gyümölcsmártással és burgonyapürével tálaljuk.
Recept megjegyzései

4 adag/3008 kcal, 1 adag/752 kcal