Hozzávalók
- a gombóchoz:
Elkészítés
- A kacsanyakakat a hártyáktól megtisztítjuk, hideg vízben feltesszük főni. Mikor forr, a keletkező habot leszedjük, majd a hőfokot annyira mérsékeljük, hogy a leves csak gyöngyözzön. Beletesszük a megtisztított és megmosott hozzávalókat, a fűszereket a szerecsendió és a lestyán nélkül.
- Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, belereszelünk egy kevés szerecsendiót, és meghintjük egy mokkáskanálnyi lestyánnal. Kb. 3 percig még hagyjuk főni, majd a tűzről levéve, 15 percig ülepedni. Ezt követően a levest leszűrjük, a húst kicsontozzuk.
- A színhúst (ez kb. 25-30 dkg) ledaráljuk, elkeverjük a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a hagymával - amit előzőleg olajon üvegesre dinszteltünk -, ízesítjük sóval, borssal és majoránnával, majd kigombócozzuk (kb. 10 darab lesz belőle). Külön fazékban vizet forralunk, feloldjuk benne a vegetát/húsleveskockát, és főzővizet gyöngyöző forrásban tartva, kifőzzük benne a húsgombócokat.
- A levest a húsgombóccal és a felszeletelt zöldséggel tálaljuk.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
a leves (hús nélkül): 8 adag/530 kcal, 1 adag/66 kcal
a húsgombóc: 10 db/933 kcal, 1 db/93 kcal