Jókai bableves

Jókai bableves

Hozzávalók

0/19Hozzávalók
  • a csipetkéhez:

Elkészítés

0/5Utasítások
  • A füstölt csülköt előző nap megfőzzük, a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és mind a húst, mind a levet másnapig hideg helyre tesszük. A tarkababot is előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és 3 l vízzel, melyből 1,5 l a csülök főzőleve, feltesszük főni. (Sózni külön nem szükséges, mert a füstöltlé elegendő sót tartalmaz.)
  • Beletesszük a vöröshagymát, a TV paprikát, a zellergumót, a zellerzöldet és a babérlevelet. Amikor a bab félpuhára főtt, hozzáadjuk a karikára vagy hasábokra vágott sárga- és fehérrépát, valamint vastag szeletekre vágott kolbászt és a felkockázott csülökhúst.
  • Közben tojásból, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk, összeállítjuk a csipetkét, és egy liszttel meghintett tálcára kicsipkedjük.
  • Mikor már majdnem puhára főtt a bab, elkészítjük a rántást. Egy kislábosban az olajat felhevítjük, belekeverjük a 2 evőkanál lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, mellyel pár másodpercig sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen!) A tűzről levéve rászórunk egy evőkanál pirospaprikát. kevés hideg vízzel felengedjük, majd a bablevesbe keverjük.
  • A levesbe szórjuk a csipetkéket és az apróra vágott petrezselymet is, addig főzzük, míg a csipetke meg nem puhul. Aki szereti tálaláskor tejföllel is gazdagíthatja a levest.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

8 adag/4126 kcal, 1 adag/515 kcal