Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók

    a palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej (felerészben lehet szódavíz is)
  • a töltelékhez:

  • 40 dkg csirke- vagy sertéspörkölt
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

Elkészítés

  1. A palacsintatésztát csomómentesre keverjük, legalább 1 órát állni hagyjuk, majd megsütjük.
  2. A pörköltet leszűrjük, a húst ledaráljuk, vagy aprítógéppel összemixeljük, és kevés szafttal, valamint annyi tejföllel, hogy krémszerű masszává váljon, elkeverjük.
  3. A palacsintákat ezzel a masszával megtöltjük, a két oldalát behajtva hengerré csavarjuk, és kivajazott tűzálló tálba tesszük.
  4. A pörkölt szaftot - kevés vízben csomómentesre elkevert - liszttel/keményítővel besűrítjük, hozzákeverjük a tejfölt. (Egy keveset a díszítéshez tegyünk félre.) A mártással a palacsintákat leöntjük, sütőbe rakjuk és átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.