Hortobágyi gombóc
Hozzávalók
a pörkölthöz:
-
50
dkg
sertés lapocka vagy sertés comb
-
1
fej
vöröshagyma
-
2
evőkanál
olaj
-
2
pohár
tejföl
-
2
evőkanál
liszt
-
só
-
őrölt bors
-
pirospaprika
a gombóc tésztához:
-
1/2
kg
főtt burgonya
-
kb. 15
dkg
liszt
(a burgonyától függően)
-
1
db
tojás
-
1
evőkanál
zsír
-
só
-
reszelt sajt
Elkészítés
-
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával, rátesszük a kockákra vágott sertéshúst, felöntjük vízzel, megsózzuk és puhára pároljuk.
-
Amikor a hús megpuhult, leszűrjük, a szaftját félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A ledarált húst ízesítjük, borssal, - ha szükséges - sóval, és annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy ne érezzük száraznak.
-
A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, zsírt és tojást, összegyúrjuk. A tésztát kisodorjuk, 12 négyzetre osztjuk, mindegyik négyzetre egy kanálka húst halmozunk, és gombóccá kerekítjük.
-
A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A lisztet a félretett szafttal csomómentesre keverjük, a tűzhelyre téve besűrítjük, majd belekeverjük a maradék tejfölt. Tálaláskor a gombócokat a tejfölös mártással meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.