Hortobágyi gombóc

Hozzávalók

    a pörkölthöz:

  • 50 dkg sertés lapocka vagy sertés comb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • a gombóc tésztához:

  • 1/2 kg főtt burgonya
  • kb. 15 dkg liszt (a burgonyától függően)
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, megszórjuk a pirospaprikával, rátesszük a kockákra vágott sertéshúst, felöntjük vízzel, megsózzuk és puhára pároljuk.
  2. Amikor a hús megpuhult, leszűrjük, a szaftját félretesszük, a húst pedig ledaráljuk. A ledarált húst ízesítjük, borssal, - ha szükséges - sóval, és annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy ne érezzük száraznak.
  3. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, zsírt és tojást, összegyúrjuk. A tésztát kisodorjuk, 12 négyzetre osztjuk, mindegyik négyzetre egy kanálka húst halmozunk, és gombóccá kerekítjük.
  4. A gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A lisztet a félretett szafttal csomómentesre keverjük, a tűzhelyre téve besűrítjük, majd belekeverjük a maradék tejfölt. Tálaláskor a gombócokat a tejfölös mártással meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.