Házi kenyér

Hozzávalók

0/12Hozzávalók
    az öregtésztához:
  • a tésztához

Elkészítés

0/6Utasítások
  • Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, és éjszakára állni hagyjuk. (Nem kell a hűtőbe tenni.)
  • Másnap az öregtésztát a langyos burgonyalével elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, joghurtot, élesztőt és a cukrot. Kézzel, vagy géppel jól kidagasztjuk. A végén beletesszük a sót és az olajat is, mellyel mégegyszer jól átdagasztjuk.
  • Lefedve duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkafelületen tetszés szerintire formázzuk. (vekni, cipó)
  • A jénaiba sütőpapírt teszünk. Belehelyezzük a tésztát, és kb. 1 órát újra kelesztjük.
  • A tészta tetejét rétesliszttel meghintjük és tetszés szerint bevágjuk. Vizzel megspricceljük a kenyér és a jénai tetejét is. Lefedve, 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 percig sütjük, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra, és tovább sütjük kb. 20-25 percig.
  • Ha a kenyér szép pirosra sült kivesszük, rácsra tesszük, és vízzel újra megspricceljük.
Mennyiség: 1 személyre