Hozzávalók
-
az öregtésztához:
- a tésztához
Elkészítés
- Előző este elkészítjük az öregtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, és éjszakára állni hagyjuk. (Nem kell a hűtőbe tenni.)
- Másnap az öregtésztát a langyos burgonyalével elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, joghurtot, élesztőt és a cukrot. Kézzel, vagy géppel jól kidagasztjuk. A végén beletesszük a sót és az olajat is, mellyel még egyszer jól átdagasztjuk.
- Lefedve duplájára kelesztjük, majd lisztezett munkafelületen tetszés szerintire formázzuk. (vekni, cipó)
- A jénaiba sütőpapírt teszünk. Belehelyezzük a tésztát, és kb. 1 órát újra kelesztjük.
- A tészta tetejét rétesliszttel meghintjük és tetszés szerint bevágjuk. Vízzel megspricceljük a kenyér és a jénai tetejét is. Lefedve, 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 percig sütjük, majd a hőfokot visszavesszük 180 fokra, és tovább sütjük kb. 20-25 percig.
- Ha a kenyér szép pirosra sült kivesszük, rácsra tesszük, és vízzel újra megspricceljük.
Mennyiség:
1 személyre