Hajtogatott tepertős pogácsa

Hajtogatott tepertős pogácsa

Hozzávalók

0/11Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A fenti anyagokból - a tepertő és bors kivételével - géppel vagy kézzel tésztát dagasztunk, és letakarva 30-40 percig kelesztjük.
  • A kelesztés végeztével, a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a tepertő 1/3-ával, meghintjük őrölt borssal, és a szokásos módon hajtogatjuk. (A kinyújtott tésztát gondolatban három részre osztjuk, jobbról és balról is a középső részre hajtjuk. Az így kapott csíkot fentről és lentről is a közepéig visszahajtjuk, majd még ezt is félbehajtjuk.)
  • Letakarva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást, a tepertővel lekenést és a borsszórást még kétszer megismételjük, közte 30 perces pihentetéssel. Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és még és még egy félórát kelni hagyjuk. Tetejüket tojással megkenjük, ügyelve, hogy a tojás ne csurogjon le az oldalán, mert akkor nem tudnak szépen felemelkedni. 180-190 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük.
Mennyiség: 1 személyre