Gombócleves

Hozzávalók

  • 30 dkg burgonya
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 db tojás
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • kb. 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dkg zsír vagy margarin
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • füstölt szalonna bőrke (elhagyható)

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk és jó bő sós vízben – mivel a főzőlét felhasználjuk a leveshez – puhára főzzük. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát - ha van a szalonnabőrkét -, és a hagymával együtt kevés sóval puhára dinszteljük. A tűzről lehúzzuk, és meghintjük a pirospaprikával.
  2. A megfőtt burgonyát leszűrjük, levét vízzel 1,5 l-re egészítjük ki, melyet a hagymára öntünk. Megsózzuk, beletesszük a fűszereket, zeller zöldet, és ha újra felforrt, a leveskockát. Lassú tűzön félórát főzzük, majd a levet leszűrjük.
  3. Közben elkészítjük a gombócokat. A krumplit burgonyanyomón áttörjük, diónyi zsírt vagy margarint, egy egész tojást, az összevágott petrezselyem felét, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz. (Puha legyen, de ne ragadós.) Alaposan összegyúrjuk, és kisebb gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lisztbe forgatjuk, és a forrásban lévő levesbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére általában meg is főttek, de biztonság kedvéért egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, hogy valóban megfőtt-e.
  4. Tálaláskor megszórjuk a maradék petrezselyemmel. (Ezt a levest leginkább akkor célszerű készíteni, amikor szilvás, vagy egyéb töltelékű gombócot készítünk, mert akkor a több burgonya miatt lesz annyi jóízű burgonya főzőlevünk, hogy vízpótlásra nincs is szükség. Lehet készíteni úgy is, hogy a vöröshagymát kisütött füstölt szalonna zsírján pároljuk meg.)
Recept megjegyzései

kb. 4 adag/1 204 kcal, 1 adag/301 kcal