Gombócleves

Gombócleves

Hozzávalók

0/16Hozzávalók

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A burgonyát meghámozzuk és jó bő sós vízben – mivel a főzőlét felhasználjuk a leveshez – puhára főzzük. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát - ha van a szalonnabőrkét -, és a hagymával együtt kevés sóval puhára dinszteljük. A tűzről lehúzzuk, és meghintjük a pirospaprikával.
  • A megfőtt burgonyát leszűrjük, levét vízzel 1,5 l-re egészítjük ki, melyet a hagymára öntünk. Megsózzuk, beletesszük a fűszereket, zeller zöldet, és ha újra felforrt, a leveskockát. Lassú tűzön félórát főzzük, majd a levet leszűrjük.
  • Közben elkészítjük a gombócokat. A krumplit burgonyanyomón áttörjük, diónyi zsírt vagy margarint, egy egész tojást, az összevágott petrezselyem felét, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz. (Puha legyen, de ne ragadós.) Alaposan összegyúrjuk, és kisebb gombócokat formázunk belőle. A gombócokat lisztbe forgatjuk, és a forrásban lévő levesbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére általában meg is főttek, de biztonság kedvéért egyet vegyünk ki, vágjuk ketté, hogy valóban megfőtt-e.
  • Tálaláskor megszórjuk a maradék petrezselyemmel. (Ezt a levest leginkább akkor célszerű készíteni, amikor szilvás, vagy egyéb töltelékű gombócot készítünk, mert akkor a több burgonya miatt lesz annyi jóízű burgonya főzőlevünk, hogy vízpótlásra nincs is szükség. Lehet készíteni úgy is, hogy a vöröshagymát kisütött füstölt szalonna zsírján pároljuk meg.)
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

kb. 4 adag/1 204 kcal, 1 adag/301 kcal