Gizi néni pogácsája

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg Ráma margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 pohár tejföl (175 gr)
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál cukor
  • 20 dkg reszelt trappista sajt
  • a lekenéshez:

  • 1 db tojás
  • a szóráshoz:

  • reszelt sajt
  • szezámmag
  • hámozott tökmag, fenyőmag, mandula stb. (elhagyható)

Elkészítés

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tejföllel, sóval, tojással, étolajjal reszelt sajttal összegyúrjuk.
  2. A tésztát langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát. Ezután lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, kis pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és tetszés szerint a magokkal és/vagy a reszelt sajttal megszórjuk.
  3. Légkeveréses sütőben 180º-on, kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Recept megjegyzései

kb. 70 db/5 008 kcal, 1 db 72/kcal