Gazpacho

Hozzávalók

  • 80 dkg paradicsom
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1/2 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 szelet kenyér
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál balzsamecet
  • 3 gerezd fokhagyma (duci)
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • oregáno
  • bazsalikom
  • zellerzöld
  • őrölt bors
  • Erős Pista

Elkészítés

  1. A paradicsomok tetején kereszt alakú vágást ejtünk, pár másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, majd hidegvízzel leöblítjük. E műveletek után a paradicsom héját könnyen le tudjuk húzni. Negyedekbe vágjuk a magját és a csumáját kivesszük.
  2. A paprikákat apró kockára vágjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk. Az uborka magját kiszedjük, aki nem szereti a héját, meg is hámozhatja, majd kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is összeaprítjuk.
  3. A paradicsomot, a kenyeret meg egy kevés vizet - amiben a kenyeret áztattuk - összeturmixoljuk, - ha nagyon sűrűnek találjuk, vízzel hígíthatjuk - majd apránként hozzáadjuk az uborkát, a paprikát, valamint a vörös- és fokhagymát is. Az adagot vegyük ketté, mert valószínű, hogy a turmixgép kelyhében egyszerre nem fér be.
  4. Ízesítjük tengeri sóval, frissen őrölt borssal, Erős Pistával, oregánóval, az összevágott zellerzölddel és bazsalikommal, valamint az olívaolajjal és balzsamecettel.
  5. Pikáns, kissé savanykás ízűnek kell lennie. Hűtőbe tesszük, jéghidegen fogyasztjuk. Levesbetétként a tetejére egy kevés apróra vágott vöröshagymát, valamint uborkát és paprikát szórunk.