Francia bagett

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt (BL-55)
  • 20 dkg kenyérliszt (BL-80)
  • 3,2 dl langyos víz
  • 1,5 dkg
  • 1 tasak száraz élesztő

Elkészítés

  1. A bagett hozzávalóit fakanállal elkeverjük, letakarva 20 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kissé ellapogatjuk, majd, mint a pogácsát hajtogatjuk, és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer elvégezzük.
  2. A harmadik kelesztés után a tésztát három egyenlő részre vágjuk, és a cipókat megformázzuk. (Formázás: a tésztát kilapítjuk, alját, tetejét középre hajtjuk, majd a felső tésztaszélet ujjunkkal mindig az alsóhoz nyomjuk. Többször ismételjük, ezzel tésztánk hengeralakúra formálódik. A végén a felsőszélt az alsóhoz csipkedjük. Végül rudakká sodorjuk őket.)
  3. Bagettformába fektetve, vagy sütőlapra helyezve, letakarva negyedórát pihentetjük, majd liszttel fátyolszerűen meghintjük, és bevagdossuk őket. Újabb 20 percig kelesztjük, közben a sütőt kb. 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe téve kb. 20 percig sütjük. (Ha a teteje nagyon pirulna, fóliával takarjuk le.)