Francia bagett
Hozzávalók
-
30
dkg
finomliszt
(BL-55)
-
20
dkg
kenyérliszt
(BL-80)
-
3,2
dl
langyos víz
-
1,5
dkg
só
-
1
tasak
száraz élesztő
Elkészítés
-
A bagett hozzávalóit fakanállal elkeverjük, letakarva 20 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kissé ellapogatjuk, majd, mint a pogácsát hajtogatjuk, és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Ezt a műveletet még kétszer elvégezzük.
-
A harmadik kelesztés után a tésztát három egyenlő részre vágjuk, és a cipókat megformázzuk. (Formázás: a tésztát kilapítjuk, alját, tetejét középre hajtjuk, majd a felső tésztaszélet ujjunkkal mindig az alsóhoz nyomjuk. Többször ismételjük, ezzel tésztánk hengeralakúra formálódik. A végén a felsőszélt az alsóhoz csipkedjük. Végül rudakká sodorjuk őket.)
-
Bagettformába fektetve, vagy sütőlapra helyezve, letakarva negyedórát pihentetjük, majd liszttel fátyolszerűen meghintjük, és bevagdossuk őket. Újabb 20 percig kelesztjük, közben a sütőt kb. 230 fokra előmelegítjük. A sütőbe téve kb. 20 percig sütjük. (Ha a teteje nagyon pirulna, fóliával takarjuk le.)