Fonott mákos

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 dkg
  • 1 dkg cukor
  • 1/2 dkg élesztő
  • 2,4 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • a tetejére:

  • tojás fehérje
  • őröletlen mák

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel összedagasztjuk, megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 8 cipócskára osztjuk, majd mindegyik cipót 3 részre. A részeket kb. 15 cm hosszúra kisodorjuk, melyet 3-as fonással kis kaláccsá összefonunk.
  3. A 8 kis kalácsot konyharuhával letakarjuk, és kb. 40 percig újból kelesztjük. Sütőbe helyezés előtt a péksütemények tetejét tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk mákkal.
  4. 230 fokra előmelegített sütőben - alsó bordára téve - 3 percet, majd a hőfokot 200 fokra visszavéve 5 percig, végül 170 fokos sütőben 20 percig sütjük.
Recept megjegyzései

8 db/1 864 kcal, 1 db/233 kcal