Fonott kalács

Fonott kalács

Hozzávalók

0/9Hozzávalók
  • a kenéshez:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • Az élesztőt meleg helyen megfuttatjuk kb. 1 dl langyos cukros tejben (1 teáskanál cukor). A tojásokat alaposan elkeverjük a cukorral, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék (2 dl) langyos tejet.
  • Lágy tésztát dagasztunk belőle, majd a hozzáadjuk az olvasztott vajat, ezzel is jól kidagasztjuk. 1 órán keresztül, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk.
  • Három részbe (copfba) vesszük, összefonjuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elhelyezve, újabb félórát kelesztjük. 1 evőkanál tejet elkeverünk 1 tojássárgájával, és a kalácsot alaposan megkenegetjük vele mindenhol.
  • 175 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, amíg a teteje is szép aranybarna színt kap.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

Akkor sem kell megijedni, ha a kelt tésztánk túl lágyra sikeredett és ragacsos. Akkor jó ugyanis, he elválik az edény falától, de azért puha. Ha ragacsos lenne, úgy nem lehetne formázni, így ebben az esetben adjunk hozzá nyugodtan még annyi lisztet, amennyit "felvesz", hogy a kívánt minőségű tésztát kapjuk!