Fehér házi kenyér előtésztával

Hozzávalók

    az előtésztához:

  • 20 dkg liszt (BL80)
  • 5 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • a tésztához:

  • 2 dl langyos víz
  • 50 g görög joghurt
  • 10 g friss élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 40 dkg liszt (BL55)
  • 10 dkg rétesliszt (BFF 55)
  • 2 kiskanál
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. Sütés előtti este összeállítjuk az előtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, egy éjszakát a pulton hagyjuk.
  2. Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát.
  3. Utána a joghurttal, lisztekkel, élesztővel és cukorral sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat.
  4. Lefedve pihentetjük 20-30 percet. Ha letelt az idő, a tálban óvatosan alulról körben fellazítjuk. 1 órát lefedve pihentetjük.
  5. Egy kis réteslisztet a munkafelületre hintünk. Rátesszük a tésztát, és ujjbeggyel óvatosan széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. Felül háromszöget csinálunk, és elkezdjük visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
  6. A 8 l-es kacsasütőbe sütőpapírt teszünk. Belerakjuk a tésztát. Újra 1 órát pihentetjük. Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét egy kis rétesliszttel meghintjük, és bevágjuk. Vízzel megspricceljük a tésztát és a fedőt is.
  7. 240 fokon kb. 25-30 percig sütjük, utána a hőfokot 180 fokra levesszük, és kb. még 20-25 percig sütjük a kenyeret. Ha megsült, rácsra tesszük, és újból megspricceljük vízzel.
Recept megjegyzései

"Házisárkány" receptje