Fehér házi kenyér előtésztával
Hozzávalók
az előtésztához:
-
20
dkg
liszt
(BL80)
-
5
g
friss élesztő
-
2
dl
langyos víz
a tésztához:
-
2
dl
langyos víz
-
50
g
görög joghurt
-
10
g
friss élesztő
-
1
kiskanál
cukor
-
40
dkg
liszt
(BL55)
-
10
dkg
rétesliszt
(BFF 55)
-
2
kiskanál
só
-
1
evőkanál
olaj
Elkészítés
-
Sütés előtti este összeállítjuk az előtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, egy éjszakát a pulton hagyjuk.
-
Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát.
-
Utána a joghurttal, lisztekkel, élesztővel és cukorral sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat.
-
Lefedve pihentetjük 20-30 percet. Ha letelt az idő, a tálban óvatosan alulról körben fellazítjuk. 1 órát lefedve pihentetjük.
-
Egy kis réteslisztet a munkafelületre hintünk. Rátesszük a tésztát, és ujjbeggyel óvatosan széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. Felül háromszöget csinálunk, és elkezdjük visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
-
A 8 l-es kacsasütőbe sütőpapírt teszünk. Belerakjuk a tésztát. Újra 1 órát pihentetjük. Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét egy kis rétesliszttel meghintjük, és bevágjuk. Vízzel megspricceljük a tésztát és a fedőt is.
-
240 fokon kb. 25-30 percig sütjük, utána a hőfokot 180 fokra levesszük, és kb. még 20-25 percig sütjük a kenyeret. Ha megsült, rácsra tesszük, és újból megspricceljük vízzel.