Hozzávalók
-
az előtésztához:
- a tésztához:
Elkészítés
- Sütés előtti este összeállítjuk az előtésztát. A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük, egy éjszakát a pulton hagyjuk.
- Másnap a 2 dl langyos vízzel összekeverjük az előtésztát.
- Utána a joghurttal, lisztekkel, élesztővel és cukorral sima tésztává jól kidagasztjuk. A vége felé beletesszük a sót és az olajat.
- Lefedve pihentetjük 20-30 percet. Ha letelt az idő, a tálban óvatosan alulról körben fellazítjuk. 1 órát lefedve pihentetjük.
- Egy kis réteslisztet a munkafelületre hintünk. Rátesszük a tésztát, és ujjbeggyel óvatosan széthúzzuk, nyomkodjuk. Ezután formázzuk: a két oldalát egymásra hajtjuk. Felül háromszöget csinálunk, és elkezdjük visszahajtogatni. A hajtogatásokat mindig nyomjuk szorosan le.
- A 8 l-es kacsasütőbe sütőpapírt teszünk. Belerakjuk a tésztát. Újra 1 órát pihentetjük. Közben a sütőt 240 fokra előmelegítjük. A tészta tetejét egy kis rétesliszttel meghintjük, és bevágjuk. Vízzel megspricceljük a tésztát és a fedőt is.
- 240 fokon kb. 25-30 percig sütjük, utána a hőfokot 180 fokra levesszük, és kb. még 20-25 percig sütjük a kenyeret. Ha megsült, rácsra tesszük, és újból megspricceljük vízzel.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
"Házisárkány" receptje