Farsangi fánk

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 cl rum
  • késhegynyi
  • a sütéshez:

  • olaj
  • porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés

  1. A fánk hozzávalóinak langyosnak, de minimum szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  2. Egy dl langyos tejbe, egy kávéskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tojássárgákat a maradék cukorral jól elkeverjük.
  3. A lisztet átszitáljuk, a felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval jól eldolgozzuk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük.
  4. Sütés előtt a fánkok közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk. Bő, közép meleg olajban sütjük úgy, hogy először a felső része kerüljön az olajba. Fedő alatt aranyszínűre sütjük, megfordítjuk, a másik felét is megsütjük, de már fedő nélkül. Papírtörlőre szedjük, hogy az olaj lecsepegjen.
  5. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
Recept megjegyzései

kb. 18 db/3 609 kcal, 1 db/200 kcal