Epres-rebarbarás pite

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • a töltelékhez

  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál keményítő (púpos evőkanál)
  • a lekenéshez:

  • 1 db tojás fehérje

Elkészítés

  1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
  2. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
  3. A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (Így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
  4. A másik maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk. A pite tetejét berácsozzuk.
  5. Ezután a pitét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük.
Recept megjegyzései

sutidoboz.hu receptje