Epres-rebarbarás pite
Hozzávalók
a tésztához:
-
12,5
dkg
margarin
-
20
dkg
liszt
-
6
dkg
cukor
-
1
db
tojás sárgája
-
1/2
tasak
sütőpor
-
1/2
tasak
vaníliás cukor
-
1
evőkanál
tejföl
-
1/2
db
citrom reszelt héja
a töltelékhez
-
20
dkg
eper
-
20
dkg
rebarbara
-
15
dkg
cukor
-
1
tasak
vaníliás cukor
-
1
evőkanál
keményítő
(púpos evőkanál)
a lekenéshez:
-
1
db
tojás fehérje
Elkészítés
-
A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
-
Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
-
A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (Így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
-
A másik maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk. A pite tetejét berácsozzuk.
-
Ezután a pitét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük.