Csőben sült brokkoli

Hozzávalók

  • 50 dkg brokkoli
  • a besamel mártáshoz:

  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • a szóráshoz:

  • kevés zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, sós vízben megpároljuk.
  2. Egy sütőtál alját vajjal vékonyan kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, belerakjuk a leszűrt, jól lecsepegtetett brokkoli rózsákat, és leöntjük a besamel mártással.
  3. A mártáshoz a maradék vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, nagyon rövid ideig pirítjuk - de vigyázzunk, hogy a liszt ne barnuljon meg -, majd apránként a tejjel felöntjük, csomómentesre elkeverjük és jól besűrítjük. 
  4. A tűzről levéve elkeverjük benne a tojássárgát, ízesítjük sóval, borssal, kevés reszelt szerecsendióval, valamint a reszelt sajt felével. 
  5. Miután a mártást ráöntöttük a brokkolira, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetején megpirul.
Recept megjegyzései

kb. 2-3 adag/971 kcal, 1 adag/323 kcal (3 adaggal számolva)