Csirke Marengo módra

Hozzávalók

0/14Hozzávalók

Elkészítés

0/5Utasítások
  • A csirkebuzogányokat/-combokat megmossuk, szárazra töröljük (a combokat kettévágjuk), bedörzsöljük a provence-i fűszerkeverékkel, porcelán vagy üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, és legalább 2 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe.
  • A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A paradicsomot kiemeljük a levéből, ujjnyi széles csíkokra vágjuk (ha friss paradicsomból készítjük, 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük és meghámozzuk, a többi ugyanaz).
  • Nagyobb serpenyőbe öntjük a hús alól a pácolajat, hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk. Megszórjuk a csirkehúst sóval, frissen őrölt borssal, valamint fátyolnyi liszttel, két kanállal meg-megforgatva körbepirítjuk, aztán kiszedjük a serpenyőből.
  • A zsiradékba dobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a gombát, 3-4 percig pirítjuk, majd levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét, a cukrot és a fehérbort. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, lefedjük, és szelíd tűzön puhára pároljuk (30-35 perc).
  • Az ételt kakukkfűvel vagy bazsalikommal díszítve kínáljuk. Főtt tészta, polenta illik hozzá.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

https://www.lajosmari.hu/recept/268/marengoi-csirke--napoleon-kedvence