Csípős-savanyú leves 2.
Hozzávalók
-
2
db
közepes méretű sárgarépa
-
1
db
kb. 20 cm-es, vékonyszálú póréhagyma
-
2-3
szál
újhagyma
-
5
db
közepes méretű barna sampinyon gomba
-
1/4
db
zellergumó
-
5
dkg
bambuszrügy
(konzerv)
-
2
db
tyúkhúsleves kocka vagy 1 l húsleves vagy alaplé
-
5
dkg
zöldborsó
-
8
dkg
üvegtészta
-
2
evőkanál
szójaszósz
-
1-2
evőkanál
fehérbor ecet
-
1
evőkanál
étkezési keményítő
-
csilipor vagy Erős Pista
-
só
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A zöldségeket megtisztítjuk. A zellergumót, a répát vékony csíkokra, a pórét pedig félbevágjuk, és karikákra szeleteljük. Az újhagymát a zöld szárával együtt szintén felkarikázzuk. A gombát és a leszűrt bambuszrügyet vékony szeletekre vágjuk.
-
A leveskockákat 1 liter vízzel felfőzzük. Hozzáadjuk a répát, a zellert, a bambuszrügyet és a gombát, majd 5 perc múlva a pórét, az újhagymát és a borsót. (Ha fagyasztott borsót használunk, ne olvasszuk fel.)
-
Az étkezési keményítőt kevés hideg vízben elkeverjük, hozzáadjuk a csiliport/Erős Pistát, valamint a borecetet. A levesbe keverjük, és ízlés szerint sóval, borssal és a csiliporral fűszerezzük, és még 5 percig főzzük. Ezután a tűzről levesszük, beleszórjuk az üvegtésztát, megkeverjük, és fedő alatt 3-4 percig hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Nagyon forrón tálaljuk.
-
(Még finomabb, ha sampinyon gomba helyett shi-take gombát, illetve ennek szárított változatát (30 gr) használunk. A szárított gombát felhasználás előtt 1 órára meleg vízbe beáztatjuk, ezután vágjuk csíkokra. Az áztatólevet finom íze miatt az alapléhez használjuk fel.)