Croissant

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 20 dkg margarin
  • kb. 2 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

  1. Futtassuk fel az élesztőt a langyos cukros tejjel.
  2. 5 dkg kivételével, töltsük egy tálba a lisztet és a felfuttatott élesztőt, adjunk hozzá egy tojást, 5 dkg szobahőmérsékletű margarint, a langyos vizet, a sót, és kézzel vagy robotgéppel dagasszuk simára.
  3. Nyomkodjuk a tésztát olajjal kikent szögletes formába, és pihentessük egy órát a hűtőben.
  4. Az 5 dkg lisztet és a 15 dkg margarint gyúrjuk össze, és két műanyag fólia között kb. 1 cm vastag téglalapra nyújtsuk ki, majd a fóliával együtt tegyük a hűtőbe.
  5. Lisztezzük be a munkalapot, nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastag, négyszög alakú darabra.
  6. Tegyük rá a margarinlapot, és minden oldalról hajtsuk rá a tésztát.
  7. Nyújtsuk ki, majd hajtogassuk háromszor, és egy órára ismét tegyük a hűtőbe.
  8. Nyújtsuk a tésztát kb. 3 mm vastagra, a hosszabbik oldalával párhuzamosan vágjuk félbe, és a tésztacsíkokat osszuk 5-5 háromszögre.
  9. Mindegyik tetejét kenjük meg olajjal.
  10. A tésztát kifli alakúra feltekerjük, megkenjük a felvert tojással, előmelegített sütőben öt percig 220 fokon (légkeveréses 200 fok), majd a hőmérsékletet visszavéve kb. 15 percig sütjük. (Feltekerés előtt a kifliket ízlés szerinti töltelékkel - lekvár, nutella, mák, sajt, sonka, stb. - is megtölthetjük.)
  11. (Blikk Nők Konyha receptje nyomán)
Recept megjegyzései

10 db/3602 kcal, 1 db/360 kcal (töltelék nélkül)