Citromos pite

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 16 dkg margarin
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet
  • a krémhez:

  • 4 db tojás
  • 2 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg kristálycukor
  • 7 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • a forma kikenéséhez:

  • margarin
  • a szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítés

  1. A lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg margarint. Annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg. Folpackba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük, de legjobb a sütést megelőző este összeállítani.
  2. Egy kb. 24 cm-es torta- vagy piteformát margarinnal jól kikenünk, majd a nagyjából kör alakúra nyújtott tésztát belesimítjuk, és a kezünkkel elnyomkodjuk, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített (légkeveréses 165 fok) sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük.
  3. Amíg a tészta sül a krém hozzávalóit robotgép segítségével jó habosra kikeverjük. Az így kapott folyékony masszát az elősütött tésztára öntjük, és a sütőbe visszatéve még kb. 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept megjegyzései

12 szelet/3 560 kcal, 1 szelet/296 kcal