Cézár saláta

Hozzávalók

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet toast kenyér (vagy 8 szelet szikkadt zsemle)
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 25 dkg csirkemell filé
  • 1 fej római-/jég-/vagy fejes saláta
  • az öntethez: (1. változat)

  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál mustár (lehetőleg dijoni)
  • 1,25 dl olíva olaj
  • 2-3 evőkanál ciromlé
  • 5 dkg frissen reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • őrölt bors
  • az öntethez: (2. változat)

  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,5 dl olíva olaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 db szardella filé
  • (vigyázzunk, mert a szardella nagyon sós)
  • őrölt bors
  • a díszítéshez:

  • citrom karikák

Elkészítés

  1. A fokhagyma gerezdeket finomra felaprítjuk.
  2. A toastkenyeret vagy a zsemleszeleteket egyforma, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, majd 2 evőkanál felhevített olajon kb. 2 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat vagy a margarint és az aprított fokhagyma felét, és kb. 2 percig tovább pirítjuk. (Vigyázzunk, hogy a kockák ne égjenek meg!) Ezt követően a kockákat kiszedjük és hűlni hagyjuk.
  3. A csirkemellfilét vékony csíkokra szeleteljük, és a másik 2 evőkanál olajon, a maradék fokhagymával, közepes hőfokon, kevergetve kb. 4-5 perc alatt megsütjük. Levesszük a tűzről, sózzuk és borsozzuk, kiszedjük és hűlni hagyjuk.
  4. Az öntethez botmixerrel vagy turmixgéppel először a tojást a lassan csurgatott olajjal - tejföl sűrűségűre -, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
  5. A salátaleveleket vékony csíkokra metéljük, tálkákba szétosztjuk, a húscsíkokkal és a pirított kenyér-/zsemlekockákkal megszórjuk, majd öntetet merünk rá. Reszelt sajttal meghintjük, és citromkarikákkal díszítjük.
Recept megjegyzései

Ha a salátát a 2. változattal készítjük a salátára több reszelt sajtot tegyünk, vagy feta sajttal is gazdagíthatjuk.